Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

Gesprek op gemeentehuis over oa Glasvezel in dienst van de Leefbaarheid

Glasvezel in dienst van de leefbaarheid

18 juni 2014, Bijeenkomst met de wethouder op het Gemeentehuis van Borger-Odoorn te Exloo

N.a.v. mijn inspreken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 april jl. waarin ik heb bepleit dat de gemeente het mogelijk zou moeten maken om glasvezel langs het Zuiderdiep aan te leggen nu in het kader van de uitvoering van Reconstructie de grond aldaar open komt en mijn brief aan het college van B&W van jl. 26 mei om alsnog haar besluit te heroverwegen om niet financieel te participeren en daarmee de realisatie te blokkeren, had verantwoordelijk wethouder Freek Buijtelaar mij en ECO Oostermoer uitgenodigd om te praten over gemeentelijk beleid aangaande breedbandvoorzieningen.

Bij het gesprek waren aanwezig:

Drie bestuursleden van ECO Oostermoer: Rienus Ferwerda (directeur), Jan Hospers en Egbert Huiting plus drie leden van de Gemeente: Wethouder Buijtelaar en de beambten Peter Postma (afd. Realisatie) en Dirkjan Haan (afd. Maatschappelijke Ontwikkeling)

Een formeel verslag van het gebeuren is in de maak; twee zaken die aan de orde zijn worden hierna alvast even belicht:

Wederom heb ik gepleit om nu het project ’t Nije Daip nog niet in volle gang is , deze nu aan te grijpen voor de aanleg van glasvezel omdat daar de hele wijk op de schop gaat. Ook hier geldt dat kosten worden bespaard wanneer de verwezenlijking tegelijkertijd wordt uitgevoerd i.p.v. later alsnog. Wel dient de gemeente zich te realiseren dat een oproep aan de bewoners aldaar om deel te nemen in de oprichting van een corporatie, niet realistisch is gezien het feit dat het gezinsinkomen van een groot gedeelte van hen zich onder de armoedegrens bevindt. En om die reden de gemeente dan ook voorgesteld zijn faciliterende rol zowel in financieel als in verbindende zin op te pakken. De kosten gaan nu eenmaal voor de baten uit. Door de decentralisaties komen steeds meer zaken op het bordje van de gemeente te liggen en willen deze op het platteland ook voor de gemeente betaalbaar blijven dan moet het leveren van zorg aan en het bewaken van gezondheid van mensen op afstand binnen bereik komen; het zelfde geldt trouwens voor het kunnen borgen van een diversiteit aan onderwijs van een goed niveau. Verder zal een supersnel internet een behoud van en aanjaag functie zijn voor de werkgelegenheid, en noaberschap ondersteunen c.q. stimuleren. Bovendien kan bij de (aanvankelijke) deelname van de gemeente in een financieringsconstructie zonder winstoogmerk, dit de burger direct geld in het laadje brengen door de dan te verwachten lagere bel-internet-tv abonnementskosten voor de bewoners in vergelijking met arrangementen van commerciële partijen .

Aan de wethouder is door Egbert Huiting uit Gasselternijveenschemond een ‘energiegids’ overhandigd. Egbert is een van de leden van een dorpsenergie team van hun Vereniging Dorpsbelangen. In het boekje zijn de energiebesparende maatregelen, onderbouwd met feiten , in beeld gebracht. Zijn dorp streeft ernaar om over twee jaar energieneutraal te zijn; dat moet gebeuren door het vermijden van onnodig energie gebruik, woningisolatie, LED verlichting, zonnepanelen, zonnecollectoren (tevens verwarmen van water) en biomassa. Door de kwaliteit van de huizen te verbeteren wordt het (blijven) wonen in het dorp aantrekkelijker en is de verwachting dat o.a. daardoor een rem gezet wordt op de krimp plus dat een andere belangrijke doelstelling wordt bereikt, namelijk een vermindering van de CO2 belasting op de milieu. Een waarachtig ambitieus plan. Om de doelen te kunnen waarmaken komt er hulp van universiteiten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën