Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Politici MAAK WERK VAN spoorlijn VEENDAM STADSKANAAL EMMEN.

Een kans op economische ontwikkeling mag niet onbenut blijven !

In een tijd van verkiezingen ligt bij alle politici voor in de mond zo niet verder dan de lippen, het woordje werkgelegenheid en het stimuleren ervan. Op zich terecht.

Voor een regio als Oost Groningen en waar ik gemakshalve Borger-Odoorn ook maar bij reken omdat de situatie qua werkgelegenheid en alle sociaal maatschappelijke facetten die daarmee samenhangen vergelijkbaar zijn, wordt het dan ook tijd dat de spoorlijn Veendam-Stadskanaal daadwerkelijk wordt in de stijger wordt gezet. Dit vanwege juist de broodnodige stimulans die dat geeft aan de economische ontwikkeling van die regio.

Maar daar mag het niet bij blijven.

Dat stukje moet een onderdeel vormen van een groter netwerk om heel Oost Groningen en Oost Drenthe een economische ‘boost’ te geven en dat kan met het doortrekken van de spoorlijn van Stadskanaal naar centrumgemeente Emmen (Coevorden).

Hierdoor zullen beide regio’s in dat gebied elkaar economisch versterken maar ook is de verwachting dat de onderwijs- en zorg mogelijkheden beter kunnen worden benut.

Verder zal de kortere reis- en transporttijd via Zwolle met de Randstad, niet alleen de bedrijvigheid maar bv. ook het toerisme ten goede  komen en niet te vergeten de veiligheid. Het aantal auto ongelukken en milieuverontreiniging zal waarschijnlijk afnemen. Bovendien zal het doortrekken van de spoorlijn Veendam- Stadskanaal naar Emmen de exploitatie van het eerste gedeelte ook verbeteren daar meer transport en personenvervoer op die lijn is te verwachten.  

Momenteel is in de gemeenteraad van Stadskanaal een punt van discussie waar op hun grondgebied het station zou moeten komen m.b.t. de spoorlijn Veendam Stadskanaal. In een bijeenkomst van het  Dorpsteam van Nieuw Buinen van 30 oktober 2014, heb ik niet alleen het verlengen van de spoorlijn naar Emmen bepleit maar ook de aanleg van het beoogde station op het terrein van voormalige Philipsvestiging te Stadskanaal. Voor de inwoners van Stadskanaal en Nieuw Buinen is die locatie een mooi compromis.

Het is nu vooral aan de Provinciale Staten van de Groningen en Drenthe om in gezamenlijkheid en in het belang van elkaars ontwikkeling te werken aan de totstandkoming van de spoorlijn Veendam-Stadskanaal – Emmen. Daartoe roep ik bij deze beiden dan ook op  

De wereld verandert en wat ooit met redenen omkleed gesloten is vraagt nu een gemotiveerde heroverweging !