Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

PvdA Borger-Odoorn, Verkiezing vrijwilliger van het jaar 2014

Tot 7 februari kan op de vijf kandidaten gestemd worden via het secretariaat; mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; tel. 0591-513960. Degene met de meeste stemmen wint de verkiezing en ontvangt een oorkonde en een diner bon. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 14 februari.

Eén van de kandidaten is Geert Dijkstra uit de Dahliastraat te Nieuw Buinen.

Geert heeft afgelopen jaar praktisch in zijn ééntje de "rauwgroente" tuin aan de ‘2/3 Weg’ bestiert .

Dat betekent: spitten, poten, onkruid wieden, schoffelen, en oogsten.   

Hij zorgt dat de groenten van de tuin op de woensdag worden afgeleverd naar de voedselbank bij het dorpshuis ‘Het Tussendiep’ aan de Kerklaan te Nieuw Buinen, zodat deze op donderdag beschikbaar zijn voor de cliënten die zelf geen (verse) groenten kunnen betalen. En we weten allemaal, groenten en zekere de verse, zijn de bouwstenen voor een gezond leven.

Geert en zijn vrouw hebben het financieel zelf ook niet breed. Geert gooit al zijn tijd en zaligheid in die tuin, en men zegt dat proef je ook, omdat zijn hart ligt bij mensen die het even tegenzit en dit is zijn manier om hen te helpen.

De tuin is 35 bij 15 meter; niet onbelangrijk voor de mensen die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van die voedselbank, is ook dat Geert zo veel als mogelijk biologisch werkt. Zo zet hij bv. uien tussen de wortels. Alleen de aardappels vormen deze natuurlijke wijze van ongedierte bestrijding een uitzondering.     

Het gaat om enorme hoeveelheden die Geert van ‘zijn’ tuintje oogst. Zo heeft hij naar schatting 100 kg sperzieboontjes en 400 kroppen andijvie geleverd. Opdat de mensen met een te kleine portemonnee niet eenzijdig voedsel eten, verbouwt Geert i.v.m. de broodnodige vitaminen naast sla bv. ook pompoenen, courgetten e.d.

Het bos in de directe omgeving zorgt echter ook voor ongenode gasten zoals herten, konijnen en hazen. Om de herten buiten de tuin te houden, heeft Geert om de tuin geen hek gezet maar deze afgeschermd met een frambozen soort waarvan de takken doornen bezitten. Twee vliegen in één klap, immers naast groente is fruit ook heel welkom. Bij de tuin staan ook nog een aantal appelbomen. Het zal duidelijk zijn, ook deze gaan naar de voedselbank.

Wat volgens Geert nog ontbreekt is voorlichting aan de klanten van de voedselbank met betrekking tot: Hoe de producten smaken, kunnen worden bewaard, schoon te maken en hoe ze te breiden.

Hij hoopt dat dit het komend jaar in het belang van de mensen opgepakt zal worden.

Tot slot:

Ook de buurt van Geert is zeer content met hem; altijd is hij  bereid met gesloten beurs klusjes uit te voeren.          

De andere vier kandidaten zijn:

John Orsel, Valthermond. Hij is actief voor voetbalvereniging Valthermond, Stichting Mond tot mond en hij is een van de initiatiefnemers van Wijkeconomie de Monden. Een vrijwilliger met een brede kijk op het veenkoloniale gedeelte van de gemeente.

Vrijwilligersgroep van de Paasbergen uit Odoorn. 130 vrijwilligers zetten zich op hun eigen manier in voor de bewoners en zijn van grote waarde voor de bewoners. De organisatie van de Paasbergen kan altijd een extra beroep doen op de vrijwilligers en steeds met volle overgave zetten zij zich in.

Anneke Ensing uit Nieuw-Buinen. Zij is organisator van de Kerst- en hobbymarkt, vrijwilliger bij de Steunstee. Ondanks haar lichamelijke beperking heeft ze veel energie om zich voor de gemeenschap in te zetten.

Anneke Everts uit Drouwen. Zij zet zich als vrijwilliger in voor de vele verenigingen waarvan zij lid is. Dat zijn o.a. de Reddingshonden Groep Drenthe, traint honden bij KNON Hondenschool Borger, EHBO vereniging Gasselte, Veilig Verkeer Nederland, de Caravanclub en collecteert voor het Reumafonds in Drouwen. Zij helpt en neemt initiatieven met bouwen en verbouwen van clubhuizen van KNON

Alle kandidaten wil ik langs deze weg bedanken wat zij met hun inzet toevoegen aan de samenleving en door het stellen van hun kandidatuur heeft zij reeds aangegeven hen daarvoor zeer dankbaar te zijn.

Tenslotte wens ik alle kandidaten veel succes.