Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

Straalverbindingen geen structurele oplossing bij ontbreken glasvezel buitengebieden

Nog steeds ontbreken glasvezel in buitengebieden zoals bv. in de gemeente Borger-Odoorn / AaenHunze (provincieDrenthe):

Zijn straalverbindingen, draadloze aansluitwerken en 4G verbindingen een echte oplossing ?

Mijn mening is: Nee !!!

Aanleiding:

Brief van jl. 9 maart aan Tweede Kamer van minister Kamp met kenmerk DGETM TM 15027850 waarin deze een dergelijke oplossing voor buitengebieden bepleit

Inleiding:

De huidige praktijksituatie wijst uit dat marktpartijen zoals o.a. UPC, ZIGGO, KPN geen glasvezel t.b.v. snel internet aanleggen in de buitengebieden omdat investeringen niet (snel genoeg) terug verdiend worden. Kortweg gezegd het past niet in hun verdienmodel van korte termijn winstmaximalisatie.

Als het buitengebied achterblijft met snel internet zullen de nu al beschikbare breedband mogelijkheden niet toegepast kunnen worden en zal dat de economie, werkgelegenheid, het onderwijs, de voorzieningen en de zorg in het buitengebied treffen. Kortweg gezegd, het tast de leefbaarheid daar aan en zal daarmee  de krimp versnellen.

In een brief aan de Tweede Kamer van 9 maart jl. schrijft minister Kamp dat voor gebieden waar financieringsmogelijkheden voor  de aanleg van een snel toekomstbestendig internet niet beschikbaar zijn, het interessant kan zijn om alternatieve draadloze verbindingsmogelijkheden te bekijken. Een veel benadrukt argument daarbij is dat de installatie daarvan goedkoper is en sneller  te verwezenlijken. Wel wordt erkend dat de geleverde bandbreedte weliswaar achterblijft in vergelijking tot de super snelle vaste glasvezelnetwerk echter wel vaak een aanzienlijke vooruitgang betekent t.o.v. de huidige situatie in die gebieden. Gemakshalve wordt daarbij dan bewust vergeten dat alleen al de dekking door middel van 4G in die gebieden vaak onvoldoende is.

Uiteraard  zal het niemand verbazen dat marktpartijen zoals Greenet gebruik maken van het moment  en meeliften op de door Kamp aangedragen oplossing; dat is hun goed recht, daarover geen misverstand.

Uiteraard had ook ECO-Oostermoer, waarvan ik ambassadeur ben voor Nieuw Buinen, zich ook reeds verdiept in de mogelijkheden van draadloze verbindingen en was daarbij na zich uitgebreid te hebben laten informeren tot de conclusie gekomen dat het toepassen daarvan niet leidt tot het gewenste en noodzakelijk geachte kwalitatief hoogwaardige toekomstbestendige netwerk gezien de beoogde, in ontwikkeling zijnde / nog te verwachten breedband toepassingen. Hun standpunt is dan ook dat deze slechts bij hoge uitzondering als een tijdelijke oplossing acceptabel is om te worden geïnstalleerd en alleen dan als blijkt dat alle inspanningen om binnen een afzienbare tijd een voor iedereen beschikbaar en betaalbaar vast netwerk te verwezenlijken, falen.

Onderliggende argumentatie:

Op mijn verzoek heeft Rienus Ferwerda, voorzitter van corporatie ECO Oostermoer, reeds op 10 maart jl. aan mevr. Astrid Oosenbrug , de PvdA Tweede Kamer woordvoerster op dit dossier, onderstaande korte reactie gegeven op de onderhavige brief van minister Kamp:

1. Prima dat de Rijks Overheid ook inziet dat voor het platteland (sociale- en economische ontwikkeling) ook snel internet vereist is (= basis-/nutsvoorziening!).

2. Jammer dat het stukje over straalverbindingen er door de media wordt uitgelicht, omdat:

Dit geen duurzame oplossing is voor de lange termijn voor het platteland:

a. Ook voor zendmasten is glasvezel nodig, die op enkele km’s van elkaar staan. Waarom niet iets meer investeren, opdat iedereen voor de komende jaren verzekerd is van stabiel en snel internet.

b. De masten beïnvloeden elkaar

c. Bij een groot volume (gebruik) zelfde probleem als bij koper (drukte op het net, snelheid gaat vlot omlaag);

d. Grote gebouwen, windmolens,  bomen, weersinvloeden en atmosferische omstandigheden maken het instabiel soms zelfs onbereikbaar voor inwoners (vergelijk uitvallen tv bij een langsrijdende brommer bij digitenne, maar ook vaak is in huis nog extra apparatuur nodig om het signaal in huis voldoende te versterken)

e. De snelheid 30 mb is vandaag misschien nog prima, overmorgen niet meer. Boeren/landbouwers hebben voor moderne technologieën veel meer capaciteit nodig (Nederland loopt nu nog voorop in de wereld en dreigt dan op achterstand te komen).

Kortom:

Zendmasten zijn mogelijk een oplossing voor de korte termijn, daarna niet meer. Dus zonde van het geld! Voor de huidige telecombedrijven is het een prima manier, om de initiatiefnemers van in de knop succesvolle bewonersinitiatieven zand in de machine te gooien zodat deze telecombedrijven  hun huidige (monopolistische) spel kunnen voortzetten. 

Voor de Rijks Overheid (minister Kamp) is het voordeel dat zij er nu geen geld voor hoeft uit te trekken, de makkelijke weg

In een radio interview op Nederland 1 van nog diezelfde dag, heeft Rienus het dan ook een fopspeen genoemd en kreeg daarin bijval van Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling.

Hebt u interesse in snel internet via corporatie ECO OOstermoer of vragen dienaangaande, dan kunt u dat zonder enige verplichting kenbaar maken door te klikken op  Wil ook glasvezel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën