Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

Omzeilen cao door werkgevers via contracting een uiterst gemene vorm van uitbuiting

Den Haag, 23 maart 2015

PvdA , SP en Groen Links willen in de Tweede Kamer dat het kabinet zo snel mogelijk de toenemende ontduiking van de uitzend cao aanpakt.

Bedrijven verdienen miljoenen door cao-werknemers te ontslaan om  vervolgens via een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van ‘contracting’ is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.

TK PvdA  ‘er  John Kerstens wil dat Asscher deze uiterst gemene vorm van cao ondermijning aanpakt en ‘GELIJK LOON  voor GELIJK WERK’ garandeert en voorkomt dat er een ‘race to the bottom’ op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. Kersten zegt “Onwenselijke en onwettelijke constructies lopen vaak door elkaar. Ik wil ook de onwenselijke constructies aanpakken en vind het de taak van de PVDA om te waken voor een tweedeling op de arbeidsmarkt.”

Kerstens is de mening toegedaan dat het zou helpen als duidelijker wordt aangegeven waar de cao wel geldt en waar niet. Hij wil dan ook de arbeidsinspectie gericht inzetten op waar zich risico’s op cao-ontduiking bevinden.

Nu het UWV en de Ondernemersorganisatie VNO-NCW hebben laten weten dat contracting een legitieme handelwijze is die niet als ontduiking en ontwijking is aan te merken,  wordt het m.i. tijd dat PvdA minister Lodewijk Asscher ook het omzeilen van een uitzend cao, specifiek per wet verbiedt en dat wel zo snel mogelijk. HET ROER MOET OM: GEWOON DOEN !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën