Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

LAAGDREMPELIGE INFORMATIE m.b.t. Laag Frequent Geluid en Windturbines

In een poging om meer mensen te interesseren in de mogelijke welzijn- en gezondheidsperikelen t.g.v. van windturbines dan alleen de direct omwonenden bij de mogelijke plaatsing van windturbines in hun achtertuin, is geprobeerd neutraal en verantwoord antwoorden te formulieren op veel gestelde vragen. De reden voor dit initiatief is dat wanneer de burger wil kunnen meebeslissen over het al- of niet plaatsen van windturbines in bv. de Veenkoloniën, of nog erger daarvoor wordt gevraagd, het een voorwaarde is dat zij de materie zodanig begrijpt dat gefundeerd met rtelevante argumenten een besluit kan worden opgemaakt en niet alleen op basis van emoties. Er is daarom gecommuniceerd met een onafhankelijk deskundige, de Portugese Professor Mariana Alves Pereira. Door vertaling van het geen zij heeft verwoord c.q. mijn interpretatie daarvan als niet-deskundige , mag het duidelijk zijn dat zij uiteraard geen verantwoording kan nemen voor de antwoorden op onderstaande vragen:

1. Wat is geluid (ruis, lawaai)?

2. Waarom is geluid vergelijkbaar met licht?

3. Kan geluid gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet is gehoord?

4. Kan geluid dat als vervelend wordt ervaren gezondheidsproblemen veroorzaken?

5. Waarom zeggen zo veel onderzoekers dat er is geen probleem met geluid is als u niet kan horen?

6. Waarom wordt de eenheid dBA gebruikt om geluid te meten?

7. Wat gebeurt er als ruis wordt gemeten in dBA?

8. Wat zou er gebeuren als straling op dezelfde manier werd behandeld?

9. Wat gebeurt er wanneer windturbines worden geplaatst dicht bij woningen?

10. Zal de toegenomen lawaai als gevolg van windturbines invloed op mij hebben?

11. Wat voor soort effecten op de gezondheid kan ik ontwikkelen als windturbines worden geplaatst in de buurt van mijn huis?

12. Wat voor soort gezondheidsklachten hebben andere mensen ontwikkeld bij voortdurende en langdurige chronisch blootstelling aan laag frequent geluid?

13. Wat is een veilige afstand tussen een woning en windturbines?

Antwoorden:

1. Wat is geluid (lawaai, ruis)?

Lawaai is een voortplanting van een golf van druk.

Lawaai kan zich verspreiden door muren, water, aarde, en door de lucht; dit gebeurt met verschillende snelheden

2. Waarom is geluid vergelijkbaar met licht?

Licht is een voortplanting van een golf van elektromagnetische aard (straling).

Er zijn verschillende soorten straling, net zoals er verschillende soorten lawaai zijn.

Wanneer straling wordt gezien, wordt het licht (of zichtbare spectrum) genoemd.

Sommige straling kan niet worden waargenomen door de mens; ze kunnen dus niet worden gezien. Voorbeelden hiervan zijn: x-stralen, ultraviolet, infrarood, microgolven, radio golven enz.

Hetzelfde gebeurt met akoestische verschijnselen: sommige kunnen worden gehoord, sommige niet.

Wanneer een akoestisch verschijnsel wordt gehoord, wordt dit geluid genoemd.

Wanneer het geluid ongewenst is, heet het lawaai.

Het akoestische spectrum omvat ook onderdelen die door de mens niet worden gehoord, zogenaamde  infra- en ultrageluid

3. Kan geluid gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet wordt gehoord?

Ja.

4. Kan lawaai dat vervelend is, gezondheidsproblemen veroorzaken?

Ja.

5. Waarom zeggen zo veel onderzoekers dat er is geen probleem met geluid is als u niet kan horen?

Dat is meestal om historische redenen.

Vanaf het begin van de studie naar effecten van lawaai (= ongewenst geluid), is de focus geweest op  bescherming van het oor.

Als gevolg van de evolutie van de technologie is lawaai altijd erg aanwezig geweest, en het primaire doel is altijd geweest het beschermen van de gehoorfunctie.

Dit is de reden waarom de eenheid dBA werd ontwikkeld.

6. Waarom wordt de dBA eenheid gebruikt om lawaai te meten ?

Een lawaaiige omgeving bestaat uit akoestische componenten die gehoor verlies kunnen veroorzaken en uit akoestische componenten die niet de klassieke gehoorverlies kunnen  veroorzaken maar die kunnen bijdragen aan slechthorendheid.

Historisch gezien is de focus geweest op de componenten die kunnen leiden tot gehoorverlies.

Daarom werd het voor wetenschappers noodzakelijk om zich te begeven in een akoestische omgeving en alleen die componenten van het lawaai te meten die gehoorbeschadiging, gehoorverlies, veroorzaken.

De “A” op de dB meting werkt als een filter geplaatst.

Alleen de componenten van het lawaai die kunnen leiden tot het klassieke gehoorverlies, worden gemeten. Men dacht altijd dat alleen die van belang waren om te worden gemeten. Inmiddels is wel duidelijk dat er genoeg signalen zijn dat dit onvoldoende is.

Desalniettemin, wordt de overgrote meerderheid van lawaai-wetgeving nog steeds gedefinieerd in dBA.

Het menselijke gehoorspectrum

Als de frequentie afneemt, is er meer druk nodig van het geluid om te kunnen worden gehoord door de mens.

Ca. 3500 Hz is de meest gevoelige frequentie voor het menselijk gehoor; dit is het niveau van een huilende baby.

Wanneer de focus is gericht op bescherming van gehoor tegen verlies ten gevolge van lawaai, behoren de frequenties tussen 125 Hz – 8000 Hz in ogenschouw te worden genomen.

Als gehoorbeschadiging optreedt in dit gebied, dan kan het begrijpen van spraak een probleem worden.

 7. Wat gebeurt er als geluid wordt gemeten in dBA?

Wanneer geluid wordt gemeten in dBA, wordt infra (= zeer laag frequent, beneden de 16 Hz) geluid niet toegelaten en de resterende laag frequente geluidscomponenten geminimaliseerd d.w.z. verzwakt.

Het doel van de dBA is immers zich te concentreren op de componenten van het lawaai die nadelig zijn voor verlies van het gehoor.

Dus, de componenten van lawaai verantwoordelijk voor ergernis, en de componenten die niet door het oor worden waargenomen, worden verkleind of genegeerd in de metingen.

dBA frequentie responscurve

Wanneer geluid van 100 Hz wordt gemeten in eenheden van dBA, is er een verschil van 20 dBA tussen wat wordt gehoord door de mens, en wat eigenlijk in het milieu aanwezig is. De mens hoort dus minder dan de werkelijkheid.

Bij 31.5 Hz is het verschil tussen wat wordt gemeten in dBA en wat is eigenlijk in het milieu aanwezig reeds opgelopen tot 40 dB.

Frequentie Spectrum Analyse-1

De twee balken aan rechterkant van bovenstaande figuur vertegenwoordigen het lawaai gemeten met dBA (aan de linkerkant) en zonder de ‘A’ (aan rechterkant = laatste balk).

Aangezien het hele spectrum van de akoestische energie in dit voorbeeld vooral geconcentreerd is in de frequenties die overeenkomen met het karakteristiek van het menselijke gehoor, is wat wordt gemeten en wat is in het milieu daadwerkelijk aanwezig is, zeer vergelijkbaar.

Frequentie Spectrum analyse-2

De twee balken aan rechterkant van figuur vertegenwoordigen het lawaai gemeten met dBA (aan de linkerkant) en zonder de ‘A’ (aan rechterkant = laatst bar).

Aangezien het hele gebied van de akoestische energie hier vooral geconcentreerd in de frequenties die niet overeenkomen de karakteristiek van het menselijke hoorzitting, is er een groot verschil tussen de dBA meting en de andere meting, waar het ‘A’ filter niet wordt gebruikt. Er wordt met dBA nu aanzienlijk minder gemeten dan daadwerkelijk in het milieu aanwezig is !

Voor de volledigheid: Trillingen boven de 20000 Hz kunnen door het menselijk oor niet meer worden gehoord en wordt ultrageluid genoemd 

8. Wat zou gebeuren als straling op dezelfde manier behandeld zou worden ?

Dan zouden donkere glazen worden verstrekt om te beschermen tegen x-ray, microgolven, ultraviolet, infrarood en zichtbaar licht.

Geen metingen zouden worden verricht  van x-stralen, microgolven, of ultraviolette straling, omdat deze soorten straling immers kunnen niet worden gezien (dat wil zeggen, niet kunnen waargenomen) door de mens. Althans wanneer consequent dezelfde redenering zou worden gevolgd d.w.z. wat je niet ziet zou ook niet bestaan en daarom zou er ook geen reden zijn tot meten; ondertussen weet de mensheid wel beter.  

9. Wat gebeurt er wanneer windturbines worden geplaatst dicht bij woningen?

Windturbines genereren lage frequente ruis die al of niet kan worden gehoord, door mens en dier.

Binnenshuis (woonkamers, slaapkamers, keuken, badkamers) is het aannemelijk dat het geluidsniveau van de lage frequenties toeneemt. De mate waarin, is afhankelijk van:

a) type windturbine;

b) wijze bouw huis;

c) soort bodem

d) kenmerk omliggende geologie en topografie ;

e) omstandigheden atmosfeer.

10. Zal de toegenomen lawaai als gevolg van windturbines invloed op mij hebben ?

Dat zal afhangen van:

A) Hoe lang u thuis verblijft;

B) Of u voorafgaande aan het lawaai thuis, blootgesteld bent / wordt aan andere lawaai posities zoals  in andere huizen, op het werk, tijdens de zwangerschap of tijdens recreatieve activiteiten;

C) Of u gevoelig bent voor de ontwikkeling van ‘ ziektes ‘ t.g.v. blootstelling aan laag frequent lawaai

D) De niveaus in de kamer waarin je slaapt.

11. Wat voor soort effecten op de gezondheid kan ik ontwikkelen als windturbines worden geplaatst in de buurt van mijn huis?

Dat zal afhangen:

1) Eerdere en bestaande medische aandoening(en);

2) Kwaliteit en kwantiteit van voorafgaande en huidige posities van andere (afzonderlijke) lawaaibronnen;

3) Tijd thuis doorgebracht;

4) Akoestische impact van de windturbines in de slaapkamer.

12. Wat voor soort gezondheidsklachten hebben andere mensen ontwikkeld bij chronisch blootstelling aan lage frequent geluid ?

Wakker worden met het gevoel niet uitgerust te zijn; verhoogde prikkelbaarheid, verhoogde ergernis over lawaai, toename qua intolerantie over lawaai (verlagen volume van televisie omdat dit het  gehoor stoort), hoofdpijn, hartritmestoornissen, sterkte behoefte / noodzaak om op adem te moeten komen, onverklaarbare heesheid, herhaaldelijk keelpijn, disfunctioneren van maag en darm, gevoel van opluchting wanneer weg van huis, psychologische wijzigingen (veranderingen in humor, verhoogde agressiviteit), cognitieve wijzigingen (verlaagde capaciteit om zich te concentreren, dalende aandacht om overspannenheid te vermijden, geheugen verstoringen), psychiatrische stoornissen (depressie, woede reacties, paniekaanvallen en angst).

13. Wat is een veilige afstand tussen een residentiële woning en windturbines?

De wetenschap heeft tot nu toe nog geen veilige afstand tussen de windturbines en omliggende woningen gedefinieerd. Gezinnen die wonen in huizen tot 10 km melden klachten van windturbines terwijl tegelijkertijd sommige families binnen een afstand tot 5 km niet klagen.

De ontwikkeling van klachten zal afhangen van:

p) Soort windturbines;

q) Wijze van bouwen (constructie, gebruikte materialen, raamoppervlak e.d.) van de woning;

r) Akoestische impact in de slaapkamer;

s) Soort & gesteldheid bodem plus karakteristiek omliggende geologie / topografie;

t) Type overheersende atmosferische omstandigheden;

u) Bestaan van eerdere- en huidige medische aandoeningen van elk gezinslid;

v) Kwaliteit & kwantiteit van voorafgaande- en huidige posities van andere (afzonderlijke) lawaai bronnen waaraan is /wordt blootgesteld;

w) De tijd die doorgaans thuis wordt doorgebracht

x) Individuele gevoeligheid.

Mochten er nog andere vragen zijn waarop u graag een antwoord zou willen hebben, laat dat dan weten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën