Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

Oud PvdA wethouder Stadskanaal begint tweede carrière

In het Stadskanaal ligt een uit 1930 stammende Groninger veenkoloniaal vrachtschip van het type Steil Steven welke voorzien is van een bijzondere twee cilinder ‘Brons’ dieselmotor van 50 pk.  

Het schip heeft dienst gedaan als trekschuit, daarna voorzien van een zijl en uiteindelijk van een motor.

Vanwege zijn historische waarde voor de Veenkoloniën is er een stichting ‘ Jatrie ‘ opgericht die alles in het werk stelt om het schip te behouden voor het nageslacht.

‘Jatrie’ zou een samentrekking zijn van Jan en Trientje, de oorspronkelijke eigenaars van het schip.

Jaap Duit is voorzitter van de Stichting  en blijkt, nu hij op pensioen is, naast twee linker handen ook nog te beschikken over twee rechtse.

Als laatste is het schip van een nieuwe stuurhut voorzien.

Het Noorderpoortcollege en haar leerlingen zijn nauw betrokken bij het project en hebben ook bij de stuurhut een belangrijke rol vervuld van ontwerp tot en met de fabricage ervan; zij mogen samen met de medewerkers van de Stichting, dan ook trots zijn op de status waarin het schip zich inmiddels weer bevindt.    

Jaap en zijn collega’s momenteel zijn druk in de weer om het schip tijdig klaar te hebben voor hun  presentatie tijdens de MusSAILkanaal , welke wordt gehouden van 20 juli t/m 2 augustus en waar de verwachting is dat er circa 125 authentieke (vracht)schepen zullen afmeren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën