Voor een Sociaal Nederland Samenwerken aan een Solidaire Toekomst

Burger Initiatief aanleg glasvezel langs Zuiderdiep in Nieuw Buinen te vroeg de nek omgedraaid

Burger Initiatief te vroeg de nek omgedraaid door te weinig kennis over tijdsplanning bij College ?

Nieuw Buinen (gemeente Borger-Odoorn) :

Reconstructie Zuiderdiep Nieuw Buinen  en de verloren kans op glasvezel

Om de aanleg van de glasvezel aan het Zuiderdiep te kunnen realiseren, was de reconstructie aldaar een uitgelezen kans. Immers de grond moest toch open voor het vernieuwen / verleggen van o.a. de stroom-, water- en gasleiding ; alles zou onder het bestaande voetpad komen. De inschatting is dat afzonderlijke aanleg van de glasvezel later, het drie a viervoudige zal gaan kosten. De gemeente zelf was niet voornemens de glasvezel aan te leggen en betrok vermoedelijk daarom ECO Oostermoer.

ECO Oostermoer, een stichting zonder winstoogmerk met als doel het faciliteren en ontwikkelen voorzieningen die zorg dragen voor het borgen van een duurzame samenleving.

Zij zag een kleine mogelijkheid gezien de beschikbare tijd, om middels het oprichten van een corporatie door de bewoners aan de Zuiderdiep toch alsnog de glasvezel aan te leggen; niet nu geprobeerd zou doodzonde zijn gezien het belang voor de regio. Bovendien kan het participeren van een corporatie een vliegwiel functie vervullen bij het ontsluiten van het platte land elders, nu de netwerkbeheerders en providers niet geïnteresseerd zijn vanwege de in hun ogen te lage financiële rendement wat behaald kan worden bij investering.

Nu provincies en gemeenten hun nutsfunctie niet spontaan oppakken, is het belangrijk dat een corporatie laat zien ook in staat te zijn een glasvezel met succes en naar tevredenheid van haar leden te kunnen exploiteren. In  landen als Noorwegen, Zweden en Finland praktiseren corporaties in dunbevolkte gebieden reeds geruime tijd echter door onbekendheid met dit fenomeen in Nederland, moet het geloof in die opzet nog groeien en dat kan meestal alleen middels door het te bewijzen.

De gemeente had aangegeven financieel wel borg te willen staan om de aanleg mogelijk te kunnen maken, op de voorwaarde dat minimaal 30 van de direct betrokken 90 huizen zouden deelnemen in de beoogde corporatie.  ECO Oostermoer kreeg uiterlijk tot 10:00 uur op donderdag 24 april de tijd om aan te geven of  zij daarin geslaagd was daar anders de planning van de werkzaamheden aan het Zuiderdiep door vertraging onaanvaardbare extra kosten met zich meebracht voor de gemeente.

In de praktijk betekende dit voor ECO Oostermoer dat vanaf het moment dat zij door de gemeente bij de reconstructie werd betrokken,  max. 14 dagen de tijd kreeg om een offerte met de aannemer voor de aanleg van de glasvezel rond te krijgen, de bewoners vooraf schriftelijk in te lichten en in de buurt een besluitvormende bijeenkomst organiseren. En dat terwijl binnen het tijdsbestek van 14 dagen ook nog eens een gewone- en een Paas weekend viel. Op voorhand bijkans een ‘Mission Impossible’.  

Ondanks de inspanning van ECO Oostermoer en de spandienst van enkele vrijwilligers, is het niet gelukt voldoende mensen naar de besluitvormende bijeenkomst te trekken;  slechts 19 geïnteresseerden kwamen opdagen.  Eigenlijk nog best veel omdat iemand in de buurt een mailtje had laten circuleren dat de bijeenkomst niet doorging.

De vraag achteraf is echter of het wel nodig was om zo’n scherpe tijdslimiet aan ECO Oostermoer op te leggen als nu is gebeurd ?

Mijn inziens niet !

Als reactie op het ‘inspreken’ van mij tijdens de gemeenteraadsvergadering van jl. 26 april,  voerde  wethouder Alberts aan dat het College zich onder druk gezet voelde om te moeten besluiten toch financieel borg te moeten staan ondanks dat er te weinig mensen daadwerkelijk belangstelling hadden getoond. Indien je het besluit los ziet van het groter belang dan de individuele belangen van de bewoners aan de Zuiderdiep, nl. ontsluiting van de regio voor toekomstige breedband voorzieningen e.d. en de kleine risico die de gemeente feitelijk loopt, dan is voor die emotie wel begrip op te brengen.

Nu echter blijkt dat er veel meer tijd is dan de indruk die is gewekt door het College, is veel meer te zeggen voor de stelling dat ECO Oostermoer zich onder druk gezet moet hebben gevoeld en eigenlijk indirect de bewoners ook.

Naar mij bij een bezoek aan het Zuiderdiep op vrijdagmiddag 2 mei bleek, was in vijf dagen voor een derde van het traject een brede sleuf gegraven, een nieuwe water- en gasleiding gelegd en de sleuf weer dicht gegooid. Dit zal zich in de komende tijd voor de rest van het traject herhalen; mogelijk dat daarin nog enige vertraging optreedt als gevolg het resultaat van een onderzoek naar vervuild grond ter hoogte van de firma Paas. Hoe dan ook ,uit een gesprek met de werklieden ter plaatse bleek dat de sleuf zal daarna nog  minimaal twee misschien zelf drie keer weer open gemaakt moet worden i.v.m. het leggen / verleggen van de nieuwe elektrische kabel c.q. aansluiten van de huizen, telefoonkabel, buis voor het scheiden van regen van vuil water, afgassen van de oude buis enz.

Het mag duidelijk zijn, ECO Oostermoer had  zo als het er nu voorstaat en  vermoedelijk te voorzien was geweest, zeker 3 weken meer tijd beschikbaar gehad om de bijeenkomst te houden waarop de bewoners een beslissing hadden moeten nemen aangaande de oprichting van een corporatie.

ECO Oostermoer had dus de benodigde info (zowel technisch als financieel) voor de bewoners beter kunnen voorbereiden, de  bewoners beter in hun behoefte kunnen inlichten plus dat het bijwonen voor die bijeenkomst ook voor hen gemakkelijker was in te plannen i.v.m. het tijdig bekend zijn van de datum waarop die zou worden gehouden.

Kortweg, doordat ECO Oostermoer die tijd niet kreeg die er nu wel blijkt te zijn, heeft zij niet die zorgvuldigheid kunnen betrachten in de informatie voorziening welke bij dit soort processen standaard altijd in achtgenomen wordt en naar ook nu weer wordt bevestigd:  Niet voor niets.

De conclusie is dan ook te trekken dat niet ECO Oostermoer het College onder druk heeft gezet om een besluit te moeten nemen m.b.t. de borgstelling. Nee, indirect heeft het College zichzelf onder druk gezet.

Dit had voorkomen kunnen worden indien bij het College meer bekend was geweest met de detail planning van de activiteiten door het grondbedrijf HAK.

Aannemende dat deze bij de gemeente niet voorhanden waren, rest de vraag:

Had het college zich daarvan niet beter op de hoogte moeten stellen ?

Naar mijn overtuiging wel gezien het belang dat ermee is gemoeid. In het ergste geval zou haar zelfs onvolledige info verschaffing kunnen worden verweten.

Naar ik hoop hebben de verantwoordelijken hiervan geleerd en vindt geen herhaling plaats.

Dan heeft de inspanning van ECO Oostermoer voor de samenleving tenminste nog wat opgebracht.       

De eerstvolgende project waarbij ECO oostermoer betrokken zou kunnen en moeten worden is het Nije Daip te Nieuw Buinen.

Van de gemeenteraad mag je verwachten dat zij zich hier nu wel proactief mee bemoeien.   

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde Artikelen

Menno Hilverts

Social Blogger / Fotograaf

Geïnteresseerd in alles wat het welzijn van mensen in alle fasen van hun leven verbetert c.q. bedreigt.

M . J . W . Hilverts

Sponsor

Website nodig?
Hilkon helpt u graag

Categorieën